Hvorfor er der afgift på nogle poser?
I 1990'erne blev emballageafgiftsloven vedtaget af folketinget, for at få detailhandlen og forbrugerne til at anvende mindre emballage, herunder især engangsemballage.
Hvilke poser skal der betales afgift for?
Emballageafgiftsloven omfatter poser af papir og plastik med hank, snor eller lign samt med et rumindhold på mindst 5 liter - dvs. det er poser som nemt kunne erstattes af en bomuldspose, taske eller lign.
Hvilke poser er ikke underlagt afgiften?
Poser som
- ikke har hank
- er lavet af stof, net eller llign samt
- har et rumindhold mindre end 5 liter.
Dertil er følgende poser også undtaget
- plastikposer som lukkes helt. F.eks. vores e-handelsposer, som anvendes til at sende varer i
- fryse- og termoposer
- poser som er svejset således lukningen er forseglet
Hvor meget er afgiften på?
Afgiften afhænger af posens vægt, dvs at papirposer oftest har en højere afgift end plastikposer, da de vejer mere. Plastikposer pålægges 73,46 kr. pr kg, mens papirposer pålægges 33,39 kr. pr. kg. Afgiften pålægges alle poser - uanset om de er produceret af plastik, papir, bio-komposterbar plast eller bio-baseret plast - sålænge de har hank eller lign og har et rumindhold på minimum 5 liter.
Hvem betaler afgiften?
Når du køber poser her hos PACK2, så er afgiften indregnet i prisen på posen. Det er virksomheder som sælger poserne der afregner med SKAT, med mindre du køber dine poser i udlandet, så skal du selv indberettet til SKAT.
Slut med gratis poser i detailhandlen
Fra 1. januar 2021 har folketinget vedtaget, at det er forbudt for virksomheder i detailhandlen at udlevere gratis poser til forbrugeren og at forbrugeren skal betale mindst 4 kr for en pose. Prisen for posen tilfalder butikken. Det man skal være opmærksom på er, at den nye lovgivning går på at det er forbudt at give gratis poser ved salgssteder. Dvs. at poser som anvendes til reklame på for eksempel messer, konferencer m.m. er undtaget. Det samme gælder biblioteker.
Samtidigt bliver det forbudt for virksomheder at anvende de tynde plastikposer under 30µ med og uden hank (dem som vi f.eks. kender fra pizzariaerne). De tynde poser forbydes, da de ikke kan genbruges. Dog er de tynde poser som vi anvender til frugt og grønt undtaget, da det vurderes at disse er med til at bekæmpe madspild og fødevarehygiejne.