Guide til genbrugspap og genbrugspapir
Når et produkt af pap eller papir er markeret med et genbrugsmærke betyder det, at det er en recirkulerbar vare. De forskellige koder viser, hvilket materiale varen er lavet af, og viser dermed hvordan varen skal sorterers og dermed genanvendes.
Når en vare er lavet af genbrugspap eller genbrugspapir, betyder det at det primært er lavet af brugte fibre fra brugt papir eller pap. Afhængigt af krav til produktets styrke og holdbarhed kan en del af fibrene i genbrugt pap eller papir være nye træfibre.
Papir- og papfibre kan genbruges 7-10 gange (www.affald.dk). F.eks. kan ugeblade blive til aviser, mens aviser bliver brugt til papkasser, og papkasserne kan blive genbrugt til toiletpapir og æggebakker - det er da fantastisk. Man kan dog ikke bare blande forskellige typer genbrugt pap og papir i et produkt. For at få den rette styre/holdbarhed i slut produktet lavet af genbrugte materialer, skal produktets pap og papir bestå af en vis ensartethed. Så for at sikre denne ensartethed sorteres papir og pap i forskellige kvaliteter, hvoraf der er fire hovedgrupper:
- Aviser og ugeblade: Dette dækker over aviser, blade, reklamer, breve/kuverter og telefonbøger. Når dette sorteres og genbruges, bliver det genbrugt til nyt avispapir, tapetpapir, æggebakker m.m.
- Bølgepap: Dette dækker over papkasser, æsker, transportkasser m.m – uanset om de brune, hvide, farvede etc. Når dette sorteres og genbruges, bliver det genbrugt til nyt bølgepap og massivt pap.
- Blandet papir og pap: Dette dækker over kontorpapir, karton, afdækningspapir, indpakningspapir, papirsække, papirposer m.m. Når dette sorteres og genbruges, bliver det genbrugt til nyt bølgepap, massivt pap og skrivepapir.
- God returpapir: Dette dækker over papir til at skrive på som er i god og ensartet kvalitet. Bruges til at lave nyt skrivepapir.
Når papir og pap afleveres til genbrug, bliver det kørt til en sorteringsvirksomhed, som sorterer det i de fire kategorier. Papiret samles og transporteres til forskellige papirfabrikker, som fjerner evt. urenheder som f.eks. tryk, clips m.m., inden papiret/pappet opløses til fibre igen, for så at blive lavet om til nyt papir eller pap.
På papirfabrikkerne kan de vurdere om et papir er brugt mange gange. Et papir, som ikke har været gennem genbrugsprocessen så mange gange, kan blive til et stykke hvidt papir. Men jo mere papiret genbruges, jo sværere bliver det at fjerne tekst og sværte så det kan genbruges som papir eller avispapir. Når det ikke er muligt at genbruge papiret til papir igen, bliver det genbrugt til f.eks. æggebakker.
Når vi sorterer og genbruger papir og pap, sparer vi meget træ - men også energi og vand og ikke mindst kemikalier til at producere. Det gode ved at genbruge, er at det kræver mindre vand og energi at lave nyt papir af papir der allerede har været brugt, end hvis man laver papir af helt nye træfibre.
Ved at genbruge - uanset om det er plast, pap, papir, glas m.m. - så forlænger vi råvarernes levetid, idet det ikke bliver omdannet til affald med det samme. Ved at udskyde affaldsprocessen bliver mængderne til affaldsforbrænding også mindre, og det giver plads til at brænde andet affald, der ikke kan genanvendes.